Paardentandarts

HDGecertificeerd en internationaal erkend

Viviane Kleine heeft haar opleiding behaald aan de Academy of Equine Dentistry te Idaho. In 2014 is zij officieel erkend door de IAED (International Association of Equine Dentistry), een wereldwijd overkoepelende organisatie, die toeziet op de mate van bekwaamheid waarover een goed opgeleide paardentandarts dient te beschikken.


Het besluit

‘De keuze om paardentandarts te worden kwam voor mij niet uit de lucht vallen. Ook ik dacht jarenlang dat een paardenmond geen ‘bemoeienis’ van buitenaf nodig had.
Elk jaar de paardentandarts?? …Het moest niet gekker worden!? 

Wat had ik me vergist….’

‘Sterrenkijker’

DSC03520 - kopie

‘Toen ik in 2008 mijn (toen driejarige ruin) Adez kocht werd ik vrij snel geconfronteerd met ernstige problemen tijdens het rijden. Bij tijden was mijn grote vriend zelfs ‘onbestuurbaar’ waarbij hij (ondanks los teugeltje) zó heftig met zijn hoofd schudde dat er van rijden maar weinig terecht kwam. Ook kantelde hij zijn hoofd, waarbij hij aan één zijde het bit vast pakte. Ik was teneinde raad.

Zoeken naar de bekende ‘speld in de hooiberg’

Dus deed ik wat de meeste ruiters in dat geval zouden doen? Ik liet ik een nieuw zadel aanmeten en zijn rug bekijken door een specialist. Ik nam les in de academische rijkunst om zijn (en mijn) lichaamsbalans te verbeteren. Maar niets hielp. Het werd juist erger en erger.

paardentandarts meppelToen mijn arme paard voor de zoveelste keer bokkend en hoofdschuddend de rijbak door was gegaan bekroop mij het akelige vermoeden een paard te hebben gekocht met een neurologische aandoening. In gedachten zag ik mezelf al naar het slachthuis rijden. Ook de spookverhalen op internet hielpen niet bepaald. Achteraf kan ik het wel relativeren maar op dat moment zat ik echt met mijn handen in het haar.

‘Redder in nood’, de paardengebitsverzorger

Tijdens (weer eens) een avondje ‘speuren’ naar oplossingen kwam ik terecht op de site van een gecertificeerd paardengebitsverzorger (later één van mijn belangrijkste leermeesters). Zijn uitleg van symptomen n.a.v. gebitsproblemen sloeg de spijker op z’n kop en een afspraak was snel gemaakt.

Ik kan mij nog precies herinneren aan die keer dat ik voor het eerst in de mond van Adez keek en dacht: ‘WOW! Wat een rij kiezen!’ Zoiets had ik werkelijk nog nooit gezien.

‘Een paard met wolfstanden?’

mtMijn arme paard bleek last te hebben van storende wolfskiezen, die pijn gaven zodra deze in contact kwamen met het metalen bit. En alsof dat nog niet erg genoeg was bleek er een restant van een melkkies achter te zijn gebleven welke mijn paard aardig in de weg zat. (zie foto links)

Niet zo gek dus dat mijn arme paard zo ‘raar’ deed. Hij wilde mij duidelijk iets vertellen en tot op de dag van vandaag ben ik blij dat ik ‘geluisterd’ heb.

Als ik terug kijk schaam ik me wel een klein beetje voor al die keren dat ik boos werd om het hoofdschudden. Maar zoals zovelen wist ik op dat moment gewoon niet beter.

IMG_3870

In de weken die volgden veranderde Adez zienderogen. De hoofdschuddende ‘kip zonder kop’ transformeerde in een evenwichtig en leergierig paard waarmee het, tot op de dag van vandaag, nog steeds ‘goed communiceren’ is.

Paardentandarts ‘met een missie’
Ik besloot ik dat ik dit bijzondere vak tot in de puntjes wilde beheersen zodat ik ook andere mensen (en vooral paarden) kon helpen. Bovendien wilde ik niet zomaar een ‘huis-tuin-en keuken’ cursus volgen maar wilde ik de beste opleiding volgen die er was (en is)….en dat is gelukt.

Beste paardentandarts

beste paardentandarts ter wereldIk ben opgeleid door de allerbeste paardentandartsen ter wereld, die hun kennis en kunde belangeloos met mij wilden (en willen) delen.
Deze kennis wil ik, op mijn beurt, graag doorgeven aan iedereen die oprecht geïnteresseerd is in het welzijn van zijn of haar paard.
Ik wens u hierbij veel leesplezier maar bovenal, zoals ook ik die heb gehad, veel ‘oh-en-ah- momenten’toe.

Heel graag tot ziens!

Hartelijke groeten,

Viviane Kleine,

Gecertificeerd paardentandarts Drenthe/Overijssel, CEqD
IAED certified/ lid Nvvgp

Telefoon 06 54645534