Bitadvies

Er bestaat nogal wat onduidelijkheid en verwarring onder paardeneigenaren wanneer het gaat om het zoeken en vinden van het juiste bit.

De gemiddelde ruiter blijkt 8-15(!?) bitten in zijn bezit te hebben. Het grootste gedeelte daarvan ligt te verstoffen in de zadelkast. Hartstikke zonde natuurlijk van de moeite en het geld.

bitadvie paardentandarts Utrecht
Advies

Voor, tijdens en na een gebitsbehandeling geef ik uitleg over hoe de mond van uw paard is opgebouwd en welke belemmeringen u tegen kunt komen wanneer u met uw huidige bit c.q. bitloze optoming gaat rijden. Ook bitloos rijden vereist namelijk de nodige voorbereiding en kennis van het paardenhoofd.

Meten is weten

Als paardentandarts ben ik niet alleen opgeleid op het gebied van het voorkomen en verhelpen van gebitsproblemen bij paarden…. ook is er tijdens mijn opleiding veel zorg besteed aan het bepalen van het best passende bit.
Dit is geen kant en klaar recept maar afhankelijk van een groot aantal factoren.

Door zelf ook veel te experimenteren met diverse bitten en optomingen (met dank aan mijn paard dat altijd weer braaf voor ‘proefkonijn’ speelt) heb ik inmiddels flink wat praktijk-kennis kunnen opdoen.
Want als je het zelf niet voelt dan kun je dat ook niet goed overbrengen op een ander.

Wat ik vooral heb geleerd is het dat het ‘perfecte’ bit niet bestaat.
Hoe graag sommigen dit ook zouden willen verkondigen c.q. verkopen….
Goed kijken, voelen en ‘luisteren’ naar de reactie van je paard, op een bit, is ALTIJD de sleutel tot succes.

Bitadvies gecertificeerd paardentandarts Utrecht

Hardloopschoenen

Tijdens mijn dagelijkse werkzaamheden zie ik uiteraard ook veel verschillende paardenmonden. Geen twee monden zijn hetzelfde. Daarom begrijp ik ook nooit zo goed waarom er nog steeds mensen zijn die klakkeloos een bitadvies overnemen van een stalgenoot, waarvan het paard totaal anders is dan het uwe? U koopt met uw maat 41 (ik noem maar wat) toch ook niet dezelfde hardloopschoenen als uw collega met maat 36? Dat is simpelweg vragen om problemen.

blaren

Het bepalen van een passend bit is dus specialistisch werk en onlosmakelijk verbonden mijn werk als gecertificeerd paardentandarts. Want alleen een bit dat past kan een optimale bijdrage leveren in de communicatie tussen ruiter en paard.

Omdat ik steeds meer aanvragen krijg op het gebied van bitadvies heb besloten om het bitadvies los te koppelen van de gebitsbehandeling. Ik doe dit vooral omdat een gebitsbehandeling lang niet altijd noodzakelijk is.

U kunt mij onafhankelijk benaderen wanneer u twijfels heeft over uw huidige bit. De tarieven voor een bitconsult vindt u hier.

Aanmeten

Tijdens het aanmeten van het juiste type bit bekijk ik uitgebreid de mondholte d.w.z. niet alleen de toestand van het gebit maar ook de anatomie van de de lippen, de lengte van de mondspleet, de tong, de lagen en het verhemelte van uw paard. Tevens beoordeel ik de externe anatomie van het paardenhoofd. Soms kan een paard namelijk al heftig reageren op een ondeugdelijke optoming…. waarvan de oorzaak vaak al ter plekke kan worden weggenomen.

Aan de hand van de bovengenoemde aanknopingspunten krijgt elke klant een advies op maat. Dit is in principe geen ingewikkelde berekening of ‘geheimzinnige’ beredenering maar puur gebaseerd op wat ik zie, voel en uiteraard de logische reactie(s) die uw paard geeft tijdens zo’n onderzoek. Vaak zijn klanten nogal verbaasd hoe simpel de oplossing soms is en begrijpen zij ook ineens waar hun paard ‘last’ van had.

Bedenk wel dat elke nieuwe verandering in optoming tijd nodig heeft om het (door u) gewenste effect te bereiken. Een paard is nu eenmaal een gewoontedier. Gun hem dan ook de tijd om te wennen aan elke nieuwe verandering aan lijf en mond.