Gedraaide neus

Ook wel ‘wry nose’ of  ‘wry mouth’ genoemd.

Wat is het

Een gedraaide neus is een aangeboren gebitsafwijking waarbij de paardenneus naar een kant is afgebogen. Hoewel de ware oorzaak is (nog) niet bekend is bestaat het sterke vermoeden dat dit te maken heeft met een afwijkende ligging in de baarmoeder.

Bij een gedraaide neus sluiten de snijtanden en kiezenrij van het bovengebit vaak niet meer goed aan op de snijtanden en kiezenrij van het ondergebit. Dit leidt onherroepelijk tot verdere gebitsafwijkingen mits dit beheersbaar kan worden gemaakt door middel van een regelmatige gebitsbehandeling.

Een gedraaide neus kan in heftigheid sterk variëren maar ook bij lichte verschijnselen verdient dit altijd de aandacht van een kundig en ervaren paardentandarts. 


wry nose

Hoe te behandelen

Een lichte afbuiging is redelijk goed beheersbaar te maken met behulp van een regelmatige gebitsbehandeling. Hierbij wordt gekeken of alle kiezen en tanden nog ‘ mee doen’ in het spijsverteringsproces en welke tanden en kiezen extra aandacht verdienen.

Een ernstige afbuiging heeft een slechte prognose gezien het sterk belemmerende aspect voor de luchtwegen en dus de ademhaling. Ook een regelmatige gebitsbehandeling kan hier helaas weinig aan veranderen. In sommige gevallen kan het rechtzetten van de draaiing een uitkomst bieden. Dit is echter een erg ingewikkelde ingreep en gaat niet vaak gepaard met erg hoge operatie- kosten.

Onderstaande foto toont een veulen met een duidelijk zichtbare draaiing van de neus.

wry nose