Ontstaan

Wanneer de kiezen onregelmatig slijten, kunnen er scherpe randen ontstaan die uiteindelijk de wangen en tong van het paard ernstig kunnen beschadigen.
Het paard zal de pijn proberen te ontwijken en zijn manier van kauwen hierop aanpassen. Uiteindelijk zal het een voorkeurskant ontwikkelen, wat weer andere gebitsafwijkingen kan veroorzaken.

Het regelmatig laten controleren van het paardengebit is geen overbodige luxe en kan en ontstaan en de verergering van gebitsafwijkingen voorkomen.

Rijtechnische problemen

Door problemen in het paardengebit kunnen er tevens problemen tijdens het rijden en trainen ontstaan. Vaak wordt dit verkeerd ‘ begrepen’ en uitgelegd als ondeugdelijk gedrag (‘ hij wil het niet!’)
Gebitsafwijkingen (zoals bijvoorbeeld haken) kunnen echter de normale voorwaarts neerwaartse beweging van het paardenhoofd ernstig belemmeren waardoor het correct ontspannen van de bovenlijn tijdens het rijden nagenoeg onmogelijk wordt gemaakt.

Ook wanneer er (blinde of afgebroken) wolfskiezen in de weg zitten, kan dit zich uiten in (soms wel) gevaarlijk gedrag tijdens het rijden. Bokken, steigeren en vluchten is niet zelden het gevolg van wolfskiezen, die constant in contact komen met een metalen bit.

Het dier ‘wil’ wel maar ‘kan’ gewoon niet uitvoeren wat er van hem wordt gevraagd doordat het constant afgeleid wordt door pijn in de mond. En dat terwijl de oplossing vaak zo simpel is.

Gevolgen voor de communicatie

Vaak zijn gebitsproblemen het begin van een jarenlange strijd tussen ruiter en paard waarbij het paard het vaak af moet leggen tegen allerlei hulpmiddelen zoals slofteugels en soortgelijke ‘symptoombestrijders’.