Geschiedenis

Als we terug gaan in de geschiedenis van de paardengebitsverzorging zien wij dat de mensheid reeds 4000 v. Christus gebruik maakte van de kracht en het uithoudingsvermogen van het paard. Uit oude egyptische afbeeldingen blijkt bovendien dat men zich toen al bezig hield met het (zij het wat primitief) raspen en vijlen van paardengebitten. Dat had u niet verwacht, he?;-)

Paardentandarts toen

Tot 1920 werd het vijlen en knippen van paardentanden als volstrekt normaal gezien. Meestal gebeurde dit door de hoefsmid. Men wist toen al dat gebitsverzorging het effect van de voeropname verhoogt en de prestaties bevordert. Met de komst van de moderne industrie verdween het paard steeds meer naar de achtergrond en daarmee ook het belang en de kennis van goede gebitsverzorging bij paarden. 

Paardentandarts nu

Door de explosieve groei van de ruitersport is het paard ‘terug van weggeweest’.
Maar deze keer niet als last-of werkdier maar als sportpaard/recreatiepaard. Zijn leefomgeving is veranderd en er worden meer eisen gesteld aan zijn prestatievermogen.
Ook zijn de huidige paardenvoeders onvoldoende geschikt om tanden en kiezen juist te laten slijten. Daarom is het belangrijk om het paard hierin een handjes te helpen.