Underjet

Als gevolg van een verstoord slijtagepatroon van tanden en kan soms een ‘underjet’ ontstaan. In een enkel geval is deze afwijking genetisch bepaald en/of hangt samen met een groeistoornis van de bovenkaak ten opzichte van de onderkaak waardoor de bovenkaak achterblijft in lengte. Hierdoor worden de onderste snijtanden onvoldoende afgesleten en krijgen deze de kans om door te groeien.

De afwijking kenmerkt zich door het feit dat het snijvlak van de onderste snijtanden voorbij het snijvlak van de bovenste snijtanden komen, echter nooit meer dan een tandbreed. Wanneer het verschil tussen de onder- en boventanden meer dan een tandbreed verschilt spreken wij over een ‘onderbeet’.

Onderstaande afbeelding toont een voor-en zijaanzicht van een underjet bij een 13 jarige mini, die nog nooit door een paardentandarts en/of gebitsverzorger is behandeld.

Zowel de kiezenrij als ook de snijtanden waren volledig in elkaar gegroeid waardoor er geen enkel sprake meer was van een functioneel kauwpatroon. Ondanks dit zag de pony er prima uit wat wederom aangeeft dat paarden en ponies vaak jaren in stilte lijden zonder dat de eigenaar dit door heeft.

IMG_6285[1]

Underjet vóór (frontaal)

underjet after

Underjet na (frontaal)

underjet

underjet vóór (profiel)

underjet after

underjet na (profiel)

Door extreme pijnklachten in zijn nek-en kaakgewricht (t.g.v. van jarenlang afwijkend kauwen) was het noodzakelijk om zowat op mijn rug liggend het dier te behandelen. Ook moest de sedatie t.b.v. de behandeling behoorlijk worden opgevoerd om het dier enigszins stil te kunnen laten staan.

underjet mini