Cariës

Net als mensen kunnen ook paarden last krijgen van cariës.

Cariës bij paarden ontstaat in bijna alle gevallen door een afwijkende PH-waarde in de mond veroorzaakt door ongeschikt voer en in combinatie met onvoldoende aanmaak van speeksel (t.g.v. bijvoorbeeld te weinig ruwvoer).

Caries

Zoals eerder al benoemd is het vormen van voldoende speeksel erg belangrijk voor de spijsvertering. Niet alleen voor het afbreken van enzymen in het voer maar ook als het gaat om het in stand houden van de juiste zuurgraad in de mond (flora). Wanneer de zuurgraad afwijkt van de ‘normale’ waardes raken tanden en kiezen aangetast. De harde structuur verzwakt, waardoor bacteriën vrij spel krijgen.

Naast de pijn die cariës kan veroorzaken, is er al in een vroeg stadium sprake van ernstige aantasting en verzwakking van de tandstructuur. Uiteindelijk zullen de verzwakte kiezen en tanden breken en zult u 9 van de 10 keer naar een kliniek moeten om het beschadigde element te laten verwijderen. Een dergelijke ingreep is een kostbare aangelegenheid omdat het een lastige en vaak tijdrovende klus betreft gezien de beperkte ruimte in de paardenmond (met name achterin) en de duur van de anesthesie+ soms het verblijf op de kliniek ter observatie.

Des te belangrijker om tandbederf/cariës in een vroeg stadium op te sporen. Een kundige paardentandarts zal u doorverwijzen naar een gespecialiseerde collega en/of kliniek, die de tand of kies (vaak met uitstekend resultaat) zal schoonmaken en vullen met een materiaal dat in sterkte en slijtagevermogen niet onderdoet voor het oorspronkelijke, natuurlijke tandmateriaal. 

Ik heb al mooie resultaten mogen aanschouwen en kwa kosten en nazorg valt het vullen van een tandelement t.o.v. het trekken vaak reuze mee. De tand of kies kan vervolgens weer jaren meedoen in het natuurlijke slijtageproces (3-4 mm per jaar) en uiteindelijk blijft er een schone en gezonde tand/kies over.

 

 


 

Pagina bekijken