Cariës

Net als mensen kunnen ook paarden last krijgen van tandbederf, ook wel cariës genoemd.

Cariës bij paarden ontstaat vermoedelijk ten gevolge van een afwijkende PH-waarde in de mond veroorzaakt door het voer, in combinatie met onvoldoende aanmaak van speeksel.

Zoals eerder al benoemd is speeksel erg belangrijk voor de spijsvertering. Niet alleen voor het afbreken van enzymen maar ook als het gaat om het in stand houden van de juiste zuurgraad in de mond (flora). Wanneer de zuurgraad afwijkt van de ‘normale’ waardes worden tanden en kiezen onherroepelijk aangetast. De ooit zo harde structuur van tanden en kiezen verzwakt, waardoor bacteriën vrij spel krijgen.

Naast de enorme pijnen die cariës veroorzaakt wanneer het doordringt tot de tandzenuw, is er al in een vroeg stadium sprake van ernstige aantasting en verzwakking van de tand- structuur. Uiteindelijk zullen de verzwakte kiezen en tanden zo kwetsbaar en broos worden dat ze, o.i.v. de enorme kauwkrachten van het paard, zullen breken.

Caries

Afb.: cariës in een paardenkies

Proeven

Hoewel er al diverse proeven zijn uitgevoerd m.b.t. het uitboren en vullen van de aangetaste gebitselementen bleek deze oplossing vaak onvoldoende duurzaam om de enorme krachten tijdens het kauwen te kunnen weerstaan. Het vullen van snijtanden wil nog weleens een goed resultaat geven. Hierbij zijn de bijtkrachten dan ook beduidend minder dan op de kiezenrij.