Verwaarlozing

Deze foto is van een Amerikaanse collega en toont de schedel van een paard dat jarenlang handmatig is gevijld door een zogenaamd ‘kundig’ paardentandarts.

Het paard bleek op een gegeven moment niet meer te willen eten en is helaas overleden nog voordat mijn collega de mogelijkheid kreeg om het gebit te onderzoeken.

Later bleek het volgende (zie gele cirkel):

foto 1

De laatste kies bleek volledig doorgegroeid te zijn tot in het bot van de onderkaak.

Als men ook maar één keer de moeite had genomen om met een (fatsoenlijk) licht in de mond te schijnen, of in elk geval de kiezenrij af te tasten, dan was deze afwijking al jaren eerder ontdekt en was dit (met de juiste apparatuur) makkelijk te verhelpen geweest.

Helaas komt verwaarlozing van het paardengebit vaker voor dan u denkt.

Ik wil u niet bang maken maar het is een triest gegeven dat de meeste mensen blind vertrouwen op een flitsende website, sterk charisma of het aantrekkelijke prijskaartje van een zogenaamd ‘vakman’. 
Ook mond op mond reclame is geen garantie dat u te maken heeft met een vakman/-vrouw. Het is net als met verzekeringen. Ze zijn allen de ‘beste’ tot het moment dat er problemen de kop opsteken. Bovendien wordt er uit onkunde, en vaak uit angst om klanten te verliezen, maar zelden doorverwezen naar een échte specialist. Hierdoor  kan een beginnend gebitsprobleem jarenlang onopgemerkt blijven en zelfs  resulteren in het vroegtijdig overlijden van uw paard.

Zorg dus dat u op goed de hoogte bent van de staat van opleiding, kennis en reputatie van uw paardentandarts cq paardengebitsverzorger. Iemand, die 10 jaar geleden ‘een prima tandarts’ was (maar zich daarna niet meer heeft laten bijscholen), kan meer kapot maken dan u lief is.
Ik vraag dat niet uit eigenbelang maar in het belang van uw paard(en).