Scherpe kiezen

Scherpe kiezen zijn niets anders dan achtergebleven glazuurpunten op het oppervlak van de kiezen. Zij worden vaak ten onrechte aangezien voor haken maar veroorzaken hele andere klachten.

Wat is het

Scherpe glazuurpunten op de kiezenrij zijn het directe gevolg van een verminderd zijwaartse kauwbeweging en kunnen de wangen en tong van het paard lelijk verwonden.

laesieslaesie tong

Door een verminderde kauwbeweging slijt het kauwoppervlak van de kiezen onevenredig waardoor er op de boven/buitenkant en de onder/binnenkant van de kiezenrij ongebruikte en enorm scherpe glazuurrestanten achterblijven. Deze zijn (met de juiste apparatuur) relatief eenvoudig te verwijderen en het paard zal zich daarna ook meteen een stuk prettiger voelen.

Wat doet het

Wanneer de glazuurpunten niet tijdig worden verwijderd kunnen zij de binnenkant van de wang en tong van het paard beschadigen en pijnlijke ontstekingen veroorzaken.

Het paard zal proberen de aangedane zijde te ontzien door zoveel mogelijk aan de niet pijnlijke kant te kauwen. Hierdoor vermindert de kauw-efficiëntie met soms wel 50%. Bovendien belemmert eenzijdig kauwen het gelijkmatig afslijten van tanden en kiezen waardoor uiteindelijk ook weer andere gebitsafwijkingen kunnen ontstaan.

beschadigde tong

Afb.:  beschadigde tong

Bitloos rijden

Scherpe glazuurpunten kunnen problemen geven tijdens het rijden wanneer de te strakke bakstukken van het hoofdstel of de neusriem het wangslijmvlies tussen de kiezen forceert. Voor de fans van bitloos paardrijden is dit een misschien wel nog belangrijker gegeven dan voor de ‘gewone’ ruiter. Juist de gekruiste bakstukken, van bijvoorbeeld een Dr. Cook-hoofdstel, zijn bij het aannemen van de teugels een ware hel voor een paard dat ‘scherp’ is in de mond.