Hoe vaak

Hoe vaak de paardentandarts langs moet komen verschilt per paard. De leeftijd, het voedselaanbod en leefomstandigheden van uw paard/pony spelen hierbij een grote rol.

Indeling per leeftijdscategorie

0-5 jaar
Het is verstandig om een paard vanaf de wisseling (ongeveer 2- 2 1/2 jaar) halfjaarlijks te laten controleren. Jonge tanden en kiezen groeien snel en het (niet correct) wisselen van het melkgebit kan voor problemen zorgen. Jonge paarden, die in training zijn, ervaren extra ongemak wanneer er ook nog eens pijn in de mond de kop opsteekt. Wanneer hier niet tijdig naar gekeken wordt kunnen zich gedragsproblemen ontwikkelen, die later moeilijk te corrigeren zijn.

> 5 jaar
Paarden vanaf 5 jaar volstaan met een controle om de 9-12 maanden (mits er geen tussentijdse problemen zijn).

>16 jaar
Rond het 18de levensjaar raken de paardenkiezen ‘op’ waardoor de mogelijkheden voor volledige ‘correctie’ van het gebit beperkt zijn. Echter met een goede verzorging volstaat een gebitscontrole elke 9-12 maanden (soms langer) mits het een ‘gebit in balans’ betreft en zich geen tussentijdse problemen voordoen.

Bejaarde paarden (>21jaar)

Oudere paarden mogen dan wel geen betekenisvolle veranderingen meer doorlopen, wat hun gebit betreft. Echter àls er afwijkingen zijn, is het veel lastiger om deze nog te corrigeren c.q. terug te draaien omdat de tanden en kiezen niet meer groeien. Bovendien stijgt met de leeftijd van het paard de kans op breken en verliezen van kieselementen. Wees dit voor en laat ook uw bejaarde paard regelmatig controleren door een kundige paardentandarts.