Werkwijze

Algemeen

Voor een gebitsbehandeling/gebitscontrole kom ik gewoon bij u aan huis of op stal. Dit heeft als voordeel dat het paard in zijn vertrouwde omgeving kan blijven. Soms is het mogelijk om met uw paard naar een van mijn vaste behandellocatie te komen. Neem hiervoor vrijblijvend contact met mij op.

Duur behandeling

Een eerste behandeling duurt ongeveer 45 tot 60 minuten per paard. Dit is mede afhankelijk van het opgestelde behandelplan en is inclusief het controleren op de pasvorm van het bit en hoofdstel.

Werkwijze gebitsbehandeling

Een gebitsbehandeling bestaat o.a. uit een lichamelijk vooronderzoek van het paardenhoofd en de beoordeling van de algemene (lichamelijke) conditie.

De buitenkant van het paardenhoofd wordt hierbij aandachtig bekeken en afgetast om eventuele verdikkingen en/of abnormaliteiten te constateren. Hierbij zullen een afwijkende geur uit mond of neus, zwellingen, bulten of neusuitvloeiing meteen opvallen. Ook worden hierbij de snijtanden, eventueel aanwezige hengstentanden bekeken en zal er gelet worden op de aanwezigheid van (blinde) wolfskiezen en beschadiging van de lagen,tong, lippen en mondhoeken.

Het plaatsen van de mondklem

Als het paard ontspannen reageert op het vooronderzoek wordt de mond met schoon leidingwater uitgespoeld en wordt er een mondklem geplaatst welke het, op een vriendelijke manier, mogelijk maakt om de rest van de mondholte te onderzoeken.
Een hoofdlamp helpt mij hierbij om verkleuringen en abnormaliteiten op te sporen en ook zal de gehele kiezenrij systematisch worden afgetast en z.n. worden bekeken met een spiegel.

Na afloop van het onderzoek wordt de mondklem verwijderd en zal een behandelplan worden gemaakt in overleg met de eigenaar.

Duidelijke informatie voor u als eigenaar

Zowel voor, tijdens als ook na de gebitsbehandeling vertel ik u wat ik doe. Alle bevindingen en handelingen maar ook de hoogte van de benodigde sedatie worden gedocumenteert om bij een volgende behandeling te kunnen worden geraadpleegd.

Equine Dental Chart for Equine Dentistry and Veterinary Professionals ...